DADES GENERALS
El municipi d’Alcalalí es troba a l’interior de la comarca de la Marina Alta, enclavat a la Vall de Pop, pel qual discorre l’anomenat riu Gorgos. El terme municipal es situa entre la muntanya Seguili, Carrascal, Rates i Aixa, conformant en el seu conjunt un paisatge natural d’extraordinària bellesa.
Els orígens de vida humana en el terme muinicipal d’Alcalalí es remunten a temps prehistòrics, tal com revela la troballa d’una pintura rupestre en l’abric del Seguili. Importants vestiguis van deixar els moriscs en aquestes terres. Els moriscs van habitar el poblat de Mosquera durant segles, arribant a existir trenta cases, un forn de pancocer i un aljub situats al voltant de l’ermita de Sant Joan de Mosquera.
En 1245 el poble va ser conquistat per les tropes de Jaume I i aquest ho va donar a la princesa Berenguela en 1268. En 1409 es va independitzar i en 1577 s’erigeix en parròquia pròpia, separant-se de Xaló. Després del Decret de Felipe III acordant l’expulsió dels moriscs en 1609, Mosquera queda despoblada. En 1610, s’atorga al poble d’Alcalalí la seua “Carta Pobla”. Aquesta dota de legitimitat al poble d’Alcalalí, convertint-ho en subjecte de dret. El poblat de Mosquera es repoblarà amb l’arribada de gents procedents de Mallorca i Catalunya. Finalment en 1616 es crea la baronia d’Alcalalí a favor de Ximen Pérez Rois de Liori i Petursa.
Alcalalí compta amb importants recursos de caràcter arquitectònic, històric, cultural, etnològic, gastronòmic, etc. A més de disposar d’un territori i un paisatge extraodinario, Alcalalí disposa d’una metereologia excepcional que ho converteix en un lloc ideal, durant qualsevol època de l’any, per a la pràctica d’esports a l’aire lliure com el senderisme, bicicleta, etc.
El nostre municipi s’ha caracteritzat sempre per tenir un marcat caràcter agrícola. Durant segles l’agricultura ha estat el motor de la nostra economia i ha contribuït a la conservació del paisatge. El cultiu estava centrat essencialment en l’ametlla, el raïm, l’oliva i la taronja. Actualment, és el sector serveis -hostaleria, restauració, etc. – el dinamitzador de la nostra economia.
A Alcalalí, es celebren les festes patronals en honor a Sant Joan de Mosquera i al Santíssim Crist de la Salut, els dies 24 i 25 de Juny, respectivament. Les festes de Juny són principalment de caràcter religiós. Les festes de Sant Miquel es celebren l’últim cap de setmana d’agost.
ENTITAT LOCAL MENOR DE
LA LLOSA DE CAMACHO
Aquest petit nucli urbà dista cinc quilòmetres d’Alcalalí i té uns cent cinquanta habitants. Va ser pedania d’Alcalalí i en l’actualitat és entitat local menor. La Llosa de Camacho celebra les seues festes patronals la primera o segona setmana d’Agost en honor als seus patrons, la Verge dels Desemparats, Sant Antoni i Sant Roc. Tres dies, un per cada Patró.
INFORMACIÓ:
Població: 1433 habitants
Superfície: 14,4 km quadrats
Altitud trenco urbà: 240 m
Màxima altitud: Coll de Rates 780 m
Activitats principals: serveis, agricultura i hostaleria
Distancia capital: 78 km
Més informació municipal socioeconòmica i laboral de l’Observatòri de la Marina Alta del Creama