Alcalalí, acció 2030: Innovació local d’impacte global
L’objectiu d’esta iniciativa és alinear el municipi amb els ODS de l’Agenda 2030. Alcalalí compta amb una Agenda 2030 i una Agenda Urbana local, les quals proporcionen un marc estratègic coherent, amb un ampli consens institucional i social. Aquestes agendes constitueixen la base sòlida sobre la qual es desplegarà el projecte “Alcalalí, acció 2030: Innovació local d’impacte global”, assegurant que les accions proposades estan alineades amb les prioritats de desenvolupament sostenible del municipi. A més, el projecte s’integra de manera coherent amb ‘AlcalalíLAB’, un laboratori ciutadà dedicat a la co-creació i la participació comunitària en el desenvolupament de solucions innovadores per al municipi. ‘AlcalalíLAB’ oferirà un espai conceptual per a les activitats de formació, sensibilització i participació ciutadana, permetent un diàleg constant entre els tècnics municipals, els experts externs.
L’actuació es divideix en dues línies principals:
- Formació i capacitació del personal municipal: A través de la línia “Capacitat i acció”, es capacitarà el personal municipal en els ODS i les seues metodologies d’implementació. Aquestes activitats inclouen l’ús d’eines digitals per a la gestió de projectes i el desenvolupament d’un quadre de comandament que permetrà monitoritzar i avaluar el progrés en la implementació dels ODS a nivell
local. L’objectiu és dotar el personal municipal de les eines necessàries per integrar els ODS en les polítiques i projectes municipals de manera efectiva. Més tenint present que Alcalalí ja compta amb una Agenda 2030 i una Agenda Urbana dissenyades a partir de processos comunitaris. - Sensibilització i participació ciutadana: la línia “Consciència i acció” busca augmentar la consciència ambiental i promoure pràctiques sostenibles entre la ciutadania. Aquestes actuacions inclouen tallers, formació, campanyes de sensibilització i accions comunitàries que promouen l’ús d’energies renovables, el reciclatge i la conservació dels recursos naturals. La metodologia participativa és un pilar fonamental del projecte, ja que garanteix que totes les accions es dissenyen i s’implementen tenint en compte les necessitats i les aspiracions dels residents. A través de tallers participatius i sessions de treball col·laboratiu es recolliran les percepcions i les propostes de la comunitat, la qual cosa permetrà ajustar les intervencions a les necessitats reals del municipi.
En conjunt, el programa pretén assegurar que tant el personal municipal com la ciutadania estiguen compromesos amb els objectius de l’Agenda 2030, contribuint a un desenvolupament sostenible, inclusiu i resilient.
Beneficiaris: El projecte que pretén portar avant l’Ajuntament d’Alcalalí està destinat a beneficiar la totalitat de la població, adreçant-se a les diverses necessitats de tots els residents en un sentit general i amb vocació transformadora i transversal. Alcalalí, situat a la Vall del Pop, compta en aquests moments amb una població heterogènia que inclou tant residents locals com una creixent comunitat de residents d’origen internacional, especialment persones d’edat avançada que han traslladat ací el seu domicili (o passen llargues estades) durant la seua jubilació.
El projecte ‘Alcalalí, acció 2030’, serà fonamental per a donar un impuls decidit i estable a la implementació de l’Agenda 2030 local i donar resposta als principals reptes i necessitats al quals s’enfronta la població local. Es busca assegurar un desenvolupament sostenible, inclusiu i resilient, abordant les necessitats específiques dels diferents grups poblacionals i promovent una comunitat més cohesionada i ben preparada per a afrontar els desafiaments futurs.
‘Alcalalí, acció 2030’ s’articula sobre un marc metodològic que integra estratègies participatives i de capacitació. Aquest enfocament metodològic es fonamenta en la implicació activa de la població, la transparència en la gestió i l’apoderament comunitari, tot això alineat amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030.
Comptem amb una subvenció per import de 15.125,00 € de la Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda de la Generalitat Valenciana, a través de la convocatòria de l’anualitat 2024 dirigida al “finançament d’actuacions d’implementació i promoció dels objectius de desenrotllament sostenible de l’Agenda 2030, en l’àmbit local”.